Nieuws


Geef uw mening over parkeren in Zoetermeer (31/01/2019)

Parkeren in Zoetermeer moet nu, maar ook in de toekomst prettig zijn. Daarom zijn we benieuwd naar uw mening en ervaringen. Kunt u uw auto of (elektrische) fiets goed kwijt in Zoetermeer? Is er genoeg parkeerplaats op de juiste plekken? En hoe passen we nieuwe ontwikkelingen het beste toe? Praat mee via www.zoetermeer.nl/parkeerbeleid.

Met uw inbreng gaan we het parkeerbeleid van Zoetermeer vernieuwen. Het parkeerbeleid stamt uit 2012 en is verouderd. We staan nu voor andere ontwikkelingen en uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van deelauto’s en de beschikbaarheid van openbaar vervoer. Daarnaast wil Zoetermeer 10.000 tot 16.000 woningen bouwen. Dit zorgt straks voor een andere parkeersituatie in de wijken, in de binnenstad en in de nieuwe stadswijk De Entree. Ook gebruiken meer mensen een elektrische fiets. Daarom denkt de gemeente er over na om normen in te stellen voor fietsenstallingen bij nieuwbouwprojecten.

Inwoners en ondernemers betrekken

Met al deze vragen rondom parkeren gaat de gemeente, samen met inwoners en ondernemers aan de slag. Zo krijgen we straks een parkeerbeleid dat klaar is voor de toekomst. Via de vragenlijst kunt u uw mening, ervaringen en knelpunten met ons delen. Wilt u ook in gesprek met ons over het nieuwe parkeerbeleid? Meld u dan aan voor het panel. Dit panel komt twee keer bij elkaar. De eerste bijeenkomst is in maart 2019.

Aanmelden voor het panel en/of de vragenlijst invullen kan via www.zoetermeer.nl/parkeerbeleid. Reageren kan tot 14 februari.

Markt


Parkeren in Palenstein (30/01/2019)

De voorbereidingen voor de bouw van Stadskwartier Palenstein zijn in volle gang. Op deze plek komen straks 150 woningen, 2 supermarkten en een aantal kleine winkels. Bij zo'n project als dit is overlast bijna niet te voorkomen. Er zijn een flink aantal parkeerplaatsen vervallen. Daarom zijn er een aantal tijdelijke maatregelen ingesteld.

Blauwe zones

Om het huidige winkelcentrum bereikbaar te houden, zijn er 3 blauwe zones ingesteld rondom het winkelcentrum. Deze zones zijn met borden aangegeven.

  • Op dit moment gelden deze zones van 7.00 tot 18.00 uur. In deze tijd mag u uw auto maximaal 1,5 uur neerzetten. Gebruik hiervoor een parkeerschijf. We gaan de blauwe zone tijden wel aanpassen naar 9.00 tot 18.00 uur.
  • Omwonenden krijgen helaas geen ontheffingen.

Extra parkeerplaatsen

Achter het oude winkelcentrum zijn er wel 36 extra (tijdelijke) parkeerplaatsen aangelegd. Eind mei zijn de parkeerplekken achter het nieuw te bouwen winkelcentrum klaar voor gebruik. In juli 2019 starten we de sloop van de Goeswijn vd Poel- en Dirc van Doortogeflat. Ook dan vervallen er parkeerplaatsen, maar dan zijn er ook weer gezinnen vertrokken. We houden de parkeerdruk in de gaten. Als het nodig is, gaan we op zoek naar oplossingen.

Meer weten? Ga naar www.palensteinzoetermeer.nl.

Palenstein


Bereikbaarheid nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer (05/12/2018)

Vanaf zondagochtend 9 december kunnen treinreizigers (deels) gebruik gaan maken van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. De Sprinter tussen Den Haag en Gouda (’s-Hertogenbosch) gaat dan op werkdagen elk kwartier halteren bij dit nieuwe station. In het weekend stopt de Sprinter een keer in het half uur. Wethouder Marc Rosier: 'De opening van het nieuwe treinstation Lansingerland-Zoetermeer is de eerste stap richting een prachtig vervoersknooppunt in de regio. Bij en aan het station wordt nog hard gewerkt om het allemaal af te ronden.' Wat is er vanaf 9 december naast de trein nog meer in gebruik bij het station?

Bereikbaarheid treinperrons

Een viaduct bij het station verbindt de gebieden ten noorden en ten zuiden van de A12 met elkaar (tussen afslag Zoetermeer en Bleiswijk). De treinperrons bevinden zich aan de zuidzijde van de A12, nabij de entree van het station. Reizigers ten zuiden van de A12 komen hier via de Laan van Mathenesse in Bleiswijk. Voor reizigers ten noorden van de A12 zijn de treinperrons bereikbaar via een tijdelijke looproute naar en over het viaduct. De looproute begint bij de Zoetermeerselaan in Bleiswijk.

Busverbindingen

Op dit moment heeft buslijn 383 (Krimpen aan den IJssel - Den Haag Centraal) een halte aan de Zoetermeerselaan in Bleiswijk (noordzijde station). Buslijn 173 (Rodenrijs - Bleiswijk - Zoetermeer) heeft nu een halte bij de Prismalaan West in Bleiswijk (noordzijde station). Deze situatie blijft voorlopig zo. Vanaf daar kan via de looproute naar en over het viaduct naar de treinperrons worden gelopen. De meest actuele reisinformatie is te vinden op NS.nl of op 9292.nl (ook telefonisch bereikbaar via 0900-9292 (90 cent per minuut).

Parkeren

Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van de A12 is een gratis P+R met 250 parkeerplaatsen. In de komende maanden komen daar nog eens 250 parkeerplaatsen bij. De P+R is te bereiken via de Laan van Mathenesse.

Ook aan de noordzijde van de A12 is een gratis P+R. Hier zijn circa 200 parkeerplaatsen beschikbaar. Deze P+R is via de Lumenlaan in Bleiswijk te bereiken. Vanaf daar loopt u via de tijdelijke looproute naar en over het viaduct naar de perrons.

Bij de entree van het station (zuidzijde) is er ook een Kiss+Ride-plek. Aan de noordzijde ligt de Kiss+Ride vlakbij de P+R.

Met de fiets

Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van A12 zijn (onbewaakte) fietsstallingen te vinden. Die zijn bereikbaar via het Lansingpad.

Aan de noordzijde van de A12 is er een (beperkte) tijdelijke fietsstalling ter hoogte van de kruising Zoetermeerselaan/Prismalaan West in Bleiswijk. Vanaf daar kan de looproute naar en over het viaduct worden gevolgd naar de treinperrons.

Fietsen over het viaduct is tot het voorjaar van 2019 niet mogelijk.

Bereikbaarheid mindervaliden

Omdat de liften van het station nog niet in gebruik zijn, zijn de treinperrons helaas nog niet bereikbaar voor mensen die hiervan afhankelijk zijn (bijvoorbeeld door scootmobiel of rolstoel). Wel zijn er blindengeleidelijnen op de perrons.

Voltooiing station

In het voorjaar is het vervoersknooppunt geheel klaar. Dan gaat de RandstadRail-halte (lijn 4) op het viaduct open en gaan de snelle buslijn 170 (Zoetermeer - Rotterdam), buslijn 383 en buslijn 173 bij de bushaltes bij het station halteren.

 impressie station Lansingerland-Zoetermeer